Dag 44: 14-05-2016

14-05-2016 16:57

Gisteravond zijn wij een hele tijd bezig geweest om onze terugreis te regelen. Blijkt dat hier in Spanje het spontaan reizen bijna onmogelijk is. Je moet alles van te voren boeken, zelfs een gewone bus die buiten de stadsgrenzen gaat. Op zondag rijdt hier maar een trein van Santiago naar Bilbao en die bleek al volgeboekt. Wij moesten overgaan op de bus en daar bleken voor zondag nog 3 plaatsen beschikbaar, dus hebben wij dat maar snel geboekt. De vlucht naar Brussel vertrekt op maandag omstreeks 15.00 uur vanuit Bilbao. In Brussel zullen wij door Mark worden opgehaald. Met goede hulp van de receptionist hier in het hotel is alles gelukkig nog goed gekomen.

Vanmorgen zijn wij met de bus via Muxia naar Fisterra (Galicisch voor Finisterre) gegaan. Het was erg mistig onderweg en dus zijn wij blij dat we niet met de fiets zijn gegaan. Het is inderdaad zoals al in de reisgids stond vermeld erg gevaarlijk langs de weg naar Finisterre. Het eerst kwamen wij in Muxia. Wij werden tot buiten het dorp gebracht aan de kust. Daar waren alleen rotsen, een kerk en een monument. Muxia is bekend van de ramp met de olietanker “Prestige” die in november 2002 hier is gezonken en toen heel veel olie heeft verloren. Het monument dat hier staat is ter gedachtenis aan die ramp. Hier staat ook de Santuario da Virxe da Barca de kerk van de vissers in het dorp. Kleine replica’s van de vissersboten zijn aan de muren en bogen in de kerk opgehangen om de vissers tegen onheil te beschermen. In de baai waren twee duikers bezig met het oogsten van schelpdieren die op de rotsen leven. Dit is een behoorlijk gevaarlijke onderneming.

Na Muxia zijn wij doorgereden naar Fisterra. Daar hebben wij de vuurtoren bezocht en de eerste steen van de Camino gevonden. Dit is km 0.00.

Hier zou bij mooi weer een bijzonder uitzicht zijn, maar vandaag vanwege de laaghangende bewolking was hier niet veel van te zien. Wel waren op de kust een aantal brandplaatsen te vinden waar pelgrims hun spullen verbanden. Ook bij het kruis dat op het uiteinde van de rots staat is een brandplaats.

Na het bezoek aan de vuurtoren van Fisterra zijn wij weer teruggereden naar Santiago. Hiermee is een einde gekomen aan onze pelgrimstocht. Fisterra was de laatste halte op onze reis.

Doorzoek de website

Contact

Santiago de Compostela 06-13405067