Dag 43: 13-05-2016

13-05-2016 15:25

Even afkicken vandaag. Geen fietsen maar gewoon lopen. Rare gewaarwording.

Vanmorgen werden we wakker en beseften dat wij niet meteen hoefden op te staan om onze spullen bij elkaar te rapen. Wij kunnen vandaag op ons dooie gemak allerlei dingen gaan doen zonder op de fiets te moeten stappen.

Het eerste dat we vanochtend deden was naar het Pelgrimsbureau te gaan om onze Compostela’s te halen. Wij zijn maar vroeg gegaan omdat wij dan niet in de rij zouden hoeven te staan. Bij het Pelgrimsbureau waren om 08.30 uur toch al wat mensen die voor de Compostela kwamen, maar wij waren redelijk snel aan de beurt. Wij hoefden maar 10 minuten te wachten.

Daarna hebben wij ontbeten in een van de vele restaurantjes die Santiago rijk is. Het lijkt heel veel op ons eigen Valkenburg. Overal zie je restaurantjes, bars, cafés en souvenirs zaakjes. Je hebt echt het idee in een toeristenstad te lopen, wat het uiteindelijk ook is geworden.

Na het ontbijt hebben wij bij het Office de Turismo een stadsplattegrond gehaald en zijn wij de stad ingelopen. Er zijn heel veel dingen te zien. Smalle straatjes, veel kerken en casa’s. Tijdens het dolen door de stad werden wij verrast door een manifestatie van schoolkinderen. Waar het nu precies om ging weten wij niet, maar er waren zeker duizend schoolkinderen van allerlei leeftijden die er aan deelnamen.

Rond 11.45 uur wilden wij het Museo de la Catedral gaan bezoeken toen wij er door een Zwitserse pelgrim aan herinnerd werden dat om 12.00 uur de pelgrimsmis zou beginnen. Dus zijn wij eerst naar de mis gegaan. Aan het einde van de mis werd er met het Fumiero geslingerd. Dat was een machtig gezicht. Door zes volwassen mannen werd aan het touw getrokken waardoor het wierooksvat begon te slingeren. Er mocht niet gefotografeerd of gefilmd worden tijdens de mis, maar toen het Fumiero werd geslingerd was de kerk vol met camera’s en telefoons die opnamen maakten.

Na de mis hebben wij het museum dan toch bezocht. Het is best indrukwekkend om te zien welke schatten de kerk in de loop der tijd verzameld heeft. De rijkdom en de macht van vroeger straalt er nog steeds vanaf.

Na het museum zijn wij even gaan “shoppen” in de vele winkeltjes. Toen werd het tijd om toch even een beetje te relaxen en zijn wij naar het hotel gegaan. Straks gaan we nog wat eten en dan op tijd naar bed want morgen moeten wij de bus naar Finisterre halen, want wij willen toch nog even naar het einde van de wereld.

Doorzoek de website

Contact

Santiago de Compostela 06-13405067