Dag 39: 09-05-2016

09-05-2016 17:31

Wij hebben ons nog even omgedraaid in bed, maar slapen lukte niet meer. Om 7.15 uur zijn we dan maar opgestaan hebben ons gewassen en zijn aan het ontbijt gegaan. Vandaag zal het een bijzondere dag worden want wij zullen volgens alles het hoogste punt van onze reis halen. Dit zou het Cruze de Fierro moeten zijn.

 Omdat wij fris aan de laatste beklimming konden beginnen en de accu’s van de fietsen vol waren was het een koud kunstje om boven te komen. Bij het Cruze de Fierro bleek het erg druk er waren meerdere pelgrims die hun steentjes kwamen brengen. Wij hebben de mergelblokjes, die we vanuit Vilt meegenomen hadden, aan de voet van het kruis neergelegd.

Na even bij het kruis te hebben stilgestaan zijn wij weer verder gegaan in de richting van Manjarin. Het begon ook weer te regenen. Dit “dorpje Manjarin” was een ruïne met slechts één huisje dat nog “bewoond” werd. Wij waren er door voordat wij het in de gaten hadden.

Vervolgens zijn wij via de Irago-pas aan de afdaling naar Molinaseca begonnen. Dit was bijna 15 km aan een stuk dalen. Wel kwamen wij door een klein dorpje Riego de Ambrós. Daar was de weg erg smal doordat er aan de huizen veel balkonnetjes waren die over de weg staken. Hier moesten we ook extra voorzichtig zijn omdat het wegdek uit beton met keien bestond. Door de regen was dit spekglad. Hierna konden we iets sneller naar beneden gaan, maar het bleef echter wel uitkijken geblazen want de weg was nat en er waren veel gaten in het wegdek.

De afdaling op zich was wel spectaculair door het uitzicht. De regen was aan de andere kant van de berg gestopt en de wolken waren na enige tijd ook opgetrokken.

In Molinaseca zijn wij voorbij de pelgrimsbrug even gestopt om een kopje koffie te drinken. Daarna ging het weer verder in de richting van Ponferrada. Deze stad hebben wij wonder boven wonder op vrij simpele wijze kunnen doorkruisen. Er waren verschillende mooie dingen om te bekijken, zoals de burcht aan het begin van de stad. In het stadhuis hebben wij bij de politie een stempel in onze credencials gekregen.

Vervolgens zijn wij via verschillende plaatsjes naar Villafranca del Bierzo gefietst. Langs deze route waren een aantal leuke dingen te zien, maar door de regen, die inmiddels alweer viel, hebben wij niet al te veel stilgestaan. Omdat wij morgen weer een flinke klim moeten maken hebben wij besloten om door te fietsen tot aan Vega de Valcarce. Daar hebben wij een slaapplaats onder de brug gevonden.

Toen wij op ongeveer 10 km voor Vega de Valcarce waren werden wij gebeld door zus Jeanine die even wilde horen hoe het ermee stond. Na wat wetenswaardigheden te hebben uitgewisseld werd weer afscheid genomen.

Vanavond moeten wij op zoek gaan naar een restaurant waar wij het diner kunnen gebruiken. Wij hopen althans dat er in dit dorp een eetgelegenheid is. Dus wens ons maar succes met het zoeken.

Wij hebben vandaag 70.7 km gefietst in wisselende weersomstandigheden. Na vandaag hebben wij nog zo'n 190 km te gaan. Wij hopen op donderdag in SdC aan te komen.

Doorzoek de website

Contact

Santiago de Compostela 06-13405067