Dag 35: 05-05-2016

05-05-2016 17:05

Hemelvaartsdag! In Spanje is het ook een feestdag vandaag. Dat is ook te merken aan het verkeer. Vandaag eens niet zoveel vrachtverkeer als alle andere dagen. Heerlijk rustig op de weg.

Toen wij vanuit Estepar vertrokken kregen wij meteen een paar klimmetjes. Tot aan het eenzame kruis, dat de kruising markeert waar de pelgrims richting Castrojeriz moeten afslaan, was het toch maar steeds omhoog, hetgeen wel goed te verteren was. Daarna ging de hele tijd redelijk vlak. Er waren stukken bij die lekker bergaf gingen.

Vlak voordat wij het kruis bereikten werden wij ingehaald door een bus. Die bus stopte een kilometer verderop. Er werd een horde “pelgrims” uitgeladen. Al deze mensen liepen het pad op dat de pelgrims moeten lopen. Wij weten niet of het pelgrims waren of dat er sprake was van een uitstapje van ouderen.

Bij het plaatsje Hontanas hebben wij gezocht naar de oude fundamenten van een oude pand. Die hebben wij niet kunnen vinden. Wij hebben er even verpoosd. Terwijl wij daar zaten kwam een groep verstandelijk gehandicapten langs die kennelijk ook aan een stuk van de Camino bezig waren.

De route vandaag was niet zo saai als de vorige dagen. Wij kwamen vandaag heel veel pelgrims tegen en hebben tig keren “buon camino” geroepen. Ook waren er meer dorpjes waar leuke dingen te zien waren. Wij kwamen o.a. langs de boog van San Antón. Die was werkelijk prachtig.

Daarna ging de weg door naar Castrojeriz. De weg daarheen was omgeven door een mooi afwisselend landschap. Alleen toen wij door het plaatsje heen moesten laveren kreeg ik bijna een paniekaanval. Alle steegjes en paadjes hebben wij gezien. Er waren ook veel trappen. Het is een crime om in dit land door de dorpjes te fietsen. De GPS kan de verplaatsingen niet bijbenen. Maar niet getreurd wij komen er altijd wel weer uit.

Nadat wij Castrojeriz verlaten hadden gingen wij weer langs de velden die links en rechts de weg omzoomden. Het landschap is licht glooiend en de wegen zijn eindeloos lang. Uiteindelijk kwamen wij bij de brug over de Rio Pisuerga. Deze brug van twaalf bogen wordt in de Codex Calixtinus vermeld als de Pons Fiteria. Dus hebben wij bij deze brug maar geluncht.

Nadat wij de brug van de Rio Pisuerga gepasseerd waren zagen wij links van de weg een stenen watergoot lopen. Deze watergoten zagen wij de hele weg over de velden lopen. Of deze goten nog in gebruik zijn weten we niet. Zij zagen er wel verweerd uit. Naar alle waarschijnlijkheid hebben zij in het verleden dienst gedaan als irrigatiekanalen.

Vlak voordat wij Frómista bereikten kwamen wij het Canal de Castillo. Dit was een imposant gezicht.

Na Frómista zijn wij lekker doorgefietst door een paar kleine dorpjes en kwamen uiteindelijk aan in het plaatsje Villalcäzar de Sirga. Daar hebben wij onze tenten voor vannacht opgeslagen. Wij hebben het vandaag op 69.9 km gehouden. Ria wilde eigenlijk 100 km doen, maar ik heb haar daar maar vanaf gehouden. Het weer was vandaag heel goed om te fietsen. Het was bewolkt maar de temperatuur was aangenaam.

Doorzoek de website

Contact

Santiago de Compostela 06-13405067